Testen

altius-fitness

Voor een verantwoorde sportbeoefening hebben we drie belangrijke testen: de inspanningstest, de rust- en herstelmeting en de ademhalingsanalyse. Uiteraard zijn er ook de nodige testen voor onze cliënten die fysiotherapie volgen: de fietstest, de 6-minuten-wandeltest en de functional movement screening (FMS). Hieronder een beknopte uitleg van de inhoud en functie van de verschillende testen.

 

Fysiotherapeutische testen
Als je ons bezoekt voor fysiotherapie, kunnen er meerdere testen worden afgenomen.
Dat begint met een vragenlijst, waarbij je gevraagd wordt je pijn in een rapportcijfer uit te drukken. Door dit regelmatig te doen wordt voor jou en voor ons duidelijk hoe de progressie in het herstel van jouw klacht verloopt.

De 6-minuten-wandeltest of de Astrand fietstest kan elke 6 tot 8 weken worden herhaald. Daarmee krijg je een indicatie hoe sterk je uithoudingsvermogen verbetert.

De functional movement screening (FMS) brengt de ‘normaliteit’ en flexibiliteit van zes gewrichtsgebieden in beeld. De score legt de aandachtsgebieden bloot die het meest blessuregevoelig zijn. Behalve voor de ontwikkeling binnen de fysiotherapeutische behandeling, kan dit ook van toegevoegde waarde zijn voor mensen die medisch fitness willen doen. Ook voor sporters en sportteams kan de FMS een preventieve waarde hebben om de blessures op gevoelige plaatsen zoveel mogelijk in kaart te brengen en te voorkomen.

 

Inspanningstest
Onze inspanningstesten worden afgenomen door een inspanningsfysioloog (dus geen fysiotherapeut!). Op een loopband of op de testfiets wordt de sporter zonder kapje op de neus maar met een meetband om de borst uitgedaagd zo lang en maximaal mogelijk door te gaan met het leveren van een prestatie. Metingen brengen de (maximale) hartslag, de ademhalingsfrequentie, hartslagvariatie (HRV) en de ademhalingsdiepte in beeld, net als het omslagpunt waarop “verzuren/falen” optreedt.
Met de uitslagen in de hand stellen we met de sporter een op maat gesneden inspanningsprofiel samen, gebaseerd op zijn verbrandings-en optimale prestatieniveau. Dit “op-maat” programma kan hij zowel buiten als binnen (racefiets, mountainbike, hardlopen, crosstrainer, roeiapparaat) gebruiken. >> Lees meer

Rust- en herstelmeting
In de sportwereld wordt vaak de nadruk gelegd op training en intensiteit van inspanningen. Echter, optimale rust en herstel zijn van even grote invloed op de prestatie, volgens het super compensatie principe. Voor een optimale prestatie is een perfecte balans tussen inspanning aan de ene, en rust en herstel aan de andere kant nodig. Is die er niet, dan liggen overtraining, blessure gevaar en oververmoeidheid op de loer.
Het herstellend vermogen meten wij aan de hand van de hartslagvariatie (HRV). De meetapparatuur brengt goed in beeld hoe snel jouw hartslag wordt beïnvloed. Met gerichte oefeningen, ademhalingstechnieken en voeding is het herstelvermogen te optimaliseren.

De rust- en herstelmeting is niet alleen bedoeld voor (top)sporters. Ook voor mensen die te maken hebben met stress gerelateerde klachten – denk aan burn-out – fibromyalgie of chronische vermoeidheid kan deze test van grote waarde zijn.

 

 

Ademhalingsanalyse
Voor het leveren van (top)prestaties is een optimale zuurstofopname belangrijk. Maar ook voor mensen met ademhalingsproblemen zoals astma en hyperventilatie. Met behulp van de nodige apparatuur kunnen wij jouw ademhaling analyseren. Daarbij concentreren we ons op de frequentie, vorm en de diepte van de ademhaling. De analyse leidt veelal tot aanpassing van de ademhalingstechnieken: hoe meer controle je daarover hebt, hoe meer lucht en ontspanning je krijgt.

Verzekering en vergoeding

De testen bij Altius worden vergoed wanneer u bent doorverwezen door uw arts (medische indicatie) Het is daarnaast afhankelijk van uw aanvullende verzekering welk bedrag u vergoed krijgt. Bekijk de informatie over verzekeringen en vergoeding.

 

 

meten is weten

Zo kun je doelgericht aan de slag!

Altius fysiotherapie in Zeewolde

Bij pijn een blessure of aanhoudende klachten bel of mail ons voor advies of maak een afspraak.
Online een afspraakverzoek indienen, wij nemen dan z.s.m. contact met u op.
Bezoek op maandag het gratis inloopspreekuur.
Zaterdag geopend.

Openingstijden

Maandag van 9:00 tot 18:00
Dinsdag van 9:00 tot 20:00
Woensdag van 9:00 tot 13:00
Donderdag van 9:00 tot 20:00
Vrijdag van 9:00 tot 18:00
Zaterdag van 9:00 tot 12:30

Altius

Altius; het beweegcentrum in Zeewolde, een expertisecentrum in het midden van het land, op het gebied van fysiotherapie sport en preventie

KLANTEN OVER ALTIUS Fysiotherapie Sport en Preventie

“Na de fysiotherapie ivm een knieoperatie bij Altius blijven sporten. Het sporten in de medisch fitness bevalt me goed omdat ik in alle rust kan sporten en wanneer ik ergens last van heb ze meteen even de tijd nemen om er naar te kijken, ik vind dat erg prettig.”

Leo

“Had ik maar eerder iets gedaan met mijn artrose. Het trainingsprogramma speciaal voor mensen met artrose werkt echt, ik kan veel meer met minder pijntjes. Fijn dat er mensen zijn die er verstand van hebben.”

MARTINE

Voor mijn inspanningstest verkies ik Altius boven Papendal, omdat de begeleiding bij Altius veel beter bij mij past. De persoonlijke aandacht en uitgebreide bespreking van de test en bijbehorende adviezen maken dat dit voor mij beter voelt.” Aldus mountainbikster Nicoletta de Jager.

NICOLETTA

“Door de oefeningen en wat lichter te fietsen was mijn knie klacht binnen een week verdwenen. Advies voor preventie gekregen, prima oefeningen om thuis te doen. Erg fijn dat dit zo kan. Top!”

MARIEKE

“De orthopeed verwees me naar een sportfysiotherapeut na diagnose kraakbeenletsel. Ik koos voor Altius omdat ik van een vriend hoorde van hun knie- en kraakbeenspecialisme. Hardlopen kan ik weer (met genoeg hersteldagen) en wielrennen is absoluut geen probleem! kundige fysiotherapeuten.”

SANDER

Waarom kiezen voor altius

Waardering

Waardering van 9,2 door ZorgDNA
Waardering van 9,7  Zorgkaart Nederland
Preferred supplier Topsport Flevoland
Aangesloten bij OncoNet
Samenwerking specialisten Stjansdal & AnnaTommie

Altius op locatie

Online begeleiding via MijnZorgApp
Behandeling aan huis
Behandeling op afstand consult mbv telefoon of video
Preventie op de werkplek
Ondersteuning bij wedstrijd/ evenement
Fysiotherapie op de camping

Vergoeding

Contract met meeste verzekeraars
Gratis spreekuur
Rechtstreeks declareren bij verzekeraar