Dry needling

Dry needling-zeewolde-sportfysiotherapie

acupunctuur versus dry needling?

Bij dry needling wordt, zoals de naam al zegt, gebruik gemaakt van ‘droge’ naalden. Er wordt geen vloeistof in het lichaam gebracht en er komt (bijna) geen bloed vrij. Dat lijkt, inderdaad, op acupunctuur. Acupunctuur is gebaseerd op de Chinese geneeswijze en richt zich op energiestromen in het lichaam. Dry needling is gebaseerd op de anatomie en valt onder fysiotherapie.

Hoe werkt dry-needling?

Dry needling focust zich op zogenoemde triggerpoints. Triggerpoints zijn kleine spierverhardingen en/of pijnpunten. Die leveren pijn met of zonder uitstraling, bewegingsbeperking, stijfheid en verminderde kracht bij aanspannen.
Hoe ontstaan triggerpoints:

 • een verkeerde beweging
 • een ongeval
 • een verkeerde houding (denk aan RSI)
 • sportblessures
 • littekens
 • overbelasting

Wanneer wordt dry-needling gebruikt?

Dry- needling wordt veel toegepast bij de volgende blessures en klachten aan het bewegingsapparaat:

 • spierpijn
 • spierkramp (kuitkramp, nek en rug)
 • migraine
 • hoofdpijn
 • hielspoor
 • fasciitis plantaris (peesplaatontsteking)
 • Frozen shoulder (en andere schouderklachten)
 • herstel van spieren na inspanning

Werkwijze bij een dry-needle behandeling?

De therapeut palpeert het gebied waar de pijn zich bevindt op te ontdekken welke triggerpoints de pijn veroorzaken. Daarna worden heel voorzichtig naaldjes in de spier geprikt, daar waar de triggerpunten zich bevinden.  De naadjes worden eenmaal ingebracht niet meer bewogen (het bewegen van de naadjes, een dry-needling techniek die veel wordt toegepast. is vaak wel pijnlijk) Zodra de spier tot rust is gekomen worden de naalden in alle rust verwijderd. Het ontspannen van de spier geeft verlichting van pijn en zorgt in veel gevallen voor het opheffen van een bewegingsbeperking en herstel van een blessure.

Doet dry-needling pijn?

Een veel gestelde vraag en heel logische vraag. Bij Altius kozen we voor het Functional Intergrated Needling System. Het FIN-System integreert verschillende dry needling-methodes om zo het beste eruit te halen (best practice).
Bij deze dry-needling methode worden de naadjes daar in de spier gebracht waar de triggerpoint zich bevindt, dit inbrengen is niet pijnlijk. Bij sommige mensen geeft het een licht branderig gevoel wat vrij direct wegtrekt.
De naadjes die heel dun zijn, worden eenmaal ingebracht niet meer bewogen. Zodra de spier tot rust is gekomen worden de naalden verwijderd. Het verwijderen is pijnloos en doordat de naadjes zeer dun zijn is er geen prikpunt zichtbaar daar waar het naadje in de huid heeft gezeten.

Verzekering en vergoeding

Een dryneedling behandeling valt voor de verzekering onder fysiotherapie. Het is daarom afhankelijk van uw aanvullende verzekering welk bedrag u vergoed krijgt. Bekijk de informatie over verzekering en vergoeding.

KLANTEN OVER ALTIUS Fysiotherapie Sport en Preventie

“Na de fysiotherapie ivm een knieoperatie bij Altius blijven sporten. Het sporten in de medisch fitness bevalt me goed omdat ik in alle rust kan sporten en wanneer ik ergens last van heb ze meteen even de tijd nemen om er naar te kijken, ik vind dat erg prettig.”

Leo

“Had ik maar eerder iets gedaan met mijn artrose. Het trainingsprogramma speciaal voor mensen met artrose werkt echt, ik kan veel meer met minder pijntjes. Fijn dat er mensen zijn die er verstand van hebben.”

MARTINE

Voor mijn inspanningstest verkies ik Altius boven Papendal, omdat de begeleiding bij Altius veel beter bij mij past. De persoonlijke aandacht en uitgebreide bespreking van de test en bijbehorende adviezen maken dat dit voor mij beter voelt.” Aldus mountainbikster Nicoletta de Jager.

NICOLETTA

“Door de oefeningen en wat lichter te fietsen was mijn knie klacht binnen een week verdwenen. Advies voor preventie gekregen, prima oefeningen om thuis te doen. Erg fijn dat dit zo kan. Top!”

MARIEKE

“De orthopeed verwees me naar een sportfysiotherapeut na diagnose kraakbeenletsel. Ik koos voor Altius omdat ik van een vriend hoorde van hun knie- en kraakbeenspecialisme. Hardlopen kan ik weer (met genoeg hersteldagen) en wielrennen is absoluut geen probleem! kundige fysiotherapeuten.”

SANDER

Altius fysiotherapie in Zeewolde

Bij pijn een blessure of aanhoudende klachten bel of mail ons voor advies of maak een afspraak.
Online een afspraakverzoek indienen, wij nemen dan z.s.m. contact met u op.
Bezoek op maandag het gratis inloopspreekuur.
Zaterdag geopend.

Openingstijden

Maandag van 9:00 tot 18:00
Dinsdag van 9:00 tot 20:00
Woensdag van 9:00 tot 13:00
Donderdag van 9:00 tot 20:00
Vrijdag van 9:00 tot 18:00
Zaterdag van 9:00 tot 12:30

Altius

Altius; het beweegcentrum in Zeewolde, een expertisecentrum in het midden van het land, op het gebied van fysiotherapie sport en preventie